Casa 103

Casa 103

A column of natural light turns the house into a living object

Casa 103 - beautiful house facade in Ferragudo
See all images

Squeezed between two traditional fishermen´s houses, the limited front width led the Studio to develop the new project inwardly. The architects have made the most of the formerly adverse disposition: the sloping and irregular topography has been fully exploited by virtue of spatial colonization that allows for the extension of the different enclosed rooms beyond their indoor limits.

AWARDS and FEATURES:
Architizer popular winner, 2014 A+Awards – residential + interiors
House of the Year WAN Awards 2014
Architizer project featured on 23, September 2013

Casa 103 - white facade old and new architecture Portugal
Casa 103 - exterior design facade with several terraces and steps and an outdoor dining space
Casa 103 - outdoor terrace design Ferragudo
Casa 103 - sunset terrace and pool exterior architecture design and panorama Ferragudo
Casa 103 - a woman sitting outside on the staircase near a pool in a summer sunset in Portugal

Several terraces climb up
the terrain stretch and
enhance the visual connection
of the different parts
of the house and ultimately
from the upper levels
to the horizon

Casa 103 - reflection on a window of a woman standing on the balcony looking out Ferragudo
Casa 103 - minimal white wall with a staircase and shadow

The rich scenography and varied spatiality created in the project indeed diverge from the apparent constriction of the street front, and the dilated living spaces expanded far beyond the small volume suggested by the public space.

Casa 103 - outdoor staircase design
Casa 103 - dining room minimal design space
Casa 103 - glass wall interior design
Casa 103 - modern kitchen design with a glass wall that separates the spaces
Casa 103 - modern simple kitchen island with a window and an outdoor dining area
Casa 103 - home office with a huge window a custom-made staircase and an antique chair
Casa 103 - interior architecture glass wall design

A range of sustainable measures allows the building to function in an energy-efficient way. Locally-sourced materials were specified to complement plain white walls. Ultramarino, the in-house interior design element of the studio, designed a custom-made kitchen and a range of storage solutions to maintain the understated quality of the concept.

A range of sustainable measures allows the building to function in an energy-efficient way. Locally-sourced materials were specified to complement plain white walls. Ultramarino, the in-house interior design element of the studio, designed a custom-made kitchen and a range of storage solutions to maintain the understated quality of the concept.

Casa dos Abraços - white building facade design Algarve
See next
Casa dos Abraços

Please rotate your device