Casa dos Abraços
Casa dos Abraços

Casa dos Abraços

The incredible art of twisting and curling to fit a villa in a winding alley

Casa dos Abraços - Ferragudo panorama
See all images

Casa dos Abraços is situated in the fishing village of Ferragudo, Algarve, Southern Portugal. The historic centre of Ferragudo is an extremely sensitive area to work in, therefore, our intervention needed to be harmonious and above all integrated with the surrounding architecture.

LOCATION: Algarve, Portugal

Awards and Features
Architizer featured on 7, January 2020
Archilovers Best Project 2017
Vencedor prémio prata para melhor aproveitamento do espaço. Prémios Lusófonos de Arquitectura e design de interiores 2023

 

 

Casa dos Abraços - custom-made window architecture design
Casa dos Abraços - white building facade design Algarve
Casa dos Abraços - exterior wall design with a custom-made window
Casa dos Abraços - old architecture in Ferragudo

The plot is

embraced

by an alley

 

The Studio decided to turn this peculiarity into a key feature of the project, so the exterior walls of the building follow the irregular shape of the alley.

 

Casa dos Abraços - minimal outdoor indoor architecture design spaces
Casa dos Abraços - minimal interior staircase timber detail

The interiors reflect this movement which is enhanced
by the strategic positioning of the staircase
achieving fluidity and openness throughout the building

Casa dos Abraços - entrance architecture design with a Madonna sculpture on the wall and an interior timber staircase
Casa dos Abraços - custom-made minimal timber staircase detail with an interior space with an olive tree
Casa dos Abraços - interior detail of a bathroom sink and a timber staircase and a white door
Casa dos Abraços - minimal interior timber staircase detail with a window to the terrace
Casa dos Abraços - interior design timber staircase detail
Casa dos Abraços - interior architecture design featuring a timber staircase detail
Casa dos Abraços - marble kitchen detail with wooden table and design lighting fixtures

The inclined topography of the site allowed the development of an open concept where from the entrance – on a half level – the upper and lower levels interconnect.

The inclined topography of the site allowed the development of an open concept where from the entrance – on a half level – the upper and lower levels interconnect.

Casa Boa Esperança - noble house exterior façade architecture in Algarve
See next
Casa Boa Esperança

Please rotate your device